Business is booming.

Пак криза в Перник: Евакуираха цял квартал заради скъсана дига на шламохранилище

0

- Advertisement -

Нова криза в Перник. Цял квартал беше евакуиран, след като се скъса дига на шламохранилище с пепел от ТЕЦ „Република“, но сравнително бързо пробивът бе отстранен. Дигата, която се скъса тази сутрин вече е укрепена и запушена. Спряно е изтичането на вода, в момента се работи по укрепването и заздравяването ѝ.

Вътрешният министър Младен Маринов успокои по-рано, че няма опасност за хората, живеещи в близост до скъсаната дига. Кметът на града съобщи, че пукнатината на съоръжението вече е запушена.

Полицейските и пожарни екипи ще останат на място до пълното отстраняване на аварията.

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че Районна прокуратура – Перник започва разследване по случая. Незабавно след постъпването на сигнала за аварията, административните ръководители на окръжната и районната прокуратури в Перник са се отправили към местопроизшествието. Досъдебното производство ще бъде взето на специален надзор от Апелативна прокуратура – София.

Районът е отцепен още на кръстовището в кв. „Хумни дол“ и полицията е блокирала достъпа до самото шламохранилище. По информация на кмета на пернишкия кв. „Калкас” Надка Павлова са евакуирани три къщи в ниската част на квартала.

Под вода е стадионът в населеното място. Ограничено е движението по пътя София – Кюстендил и в двете посоки в района на детелината в пернишкия квартал „Хумни дол“, съобщиха от ОДМВР. Колите се отбиват през центъра на Перник. Работата по укрепване на дигата продължава.

На мястото на инцидента бяха министрите Емил Караниколов, Емил Димитров и Младен Маринов, както и директорът на ГД „ПБЗН” Николай Николов.

Засегнат е участък от около 3-4 метра от дигата, каза кметът на Перник Станислав Владимиров.

В предаването „12+3“ кметът на Перник заяви, че вече е запушена пукнатината в дигата.

„Спряха теча на вода към града. Изтече огромно количество вода. Сега тя се събира в друго по-малко шламохранилище“, уточни той.

По думите на Владимиров това шламохранилище е трябвало много отдавна да не бъде използвано.

„От Топлофикация Перник трябва да търсим отговор защо не е започнала рекултивация на шламохранилището назад във времето“.По думите на Владимиров в момента се вземат проби от река Струма, за да се види дали изтеклото количество вода от шламохранилището е замърсило реката.Според директора на дружеството Любомир Спасов, причина за днешния пробив най-вероятно е стара язва в дигата. 

„Напълно е възстановена дигата на шламохранилището над кв. Калкас. През целият ден продължи насипването на пръст и инертни материали на скъсалата се сутринта част от нея. Продължават укрепителните работи на място“, обявиха от община Перник малко след 17.30 ч. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече