Business is booming.

МОН реши: По 10 ученика в стая по време на матурите, но само с един квестор

0

- Advertisement -

Зрелостниците ще получат служебни бележки за допускане до матура по електронен път до 29 май

Матурите ще се проведат независимо от дистанционното обучение и трудностите, които срещнаха зрелостниците, учещи от домовете си, стана ясно по време на брифинг на министъра на образованието Красимир Вълчев тази сутрин, информира Novaplus.bg.  Учениците ще бъдат разредени, като в стандартна класна стая ще има по 10 зрелостници. В помещението ще присъства един квестор с предпазни средства, вместо двама.  Резервни квестори ще стоят в коридорите, като те няма да бъдат от рисковите групи.

При такава организация изпитите ще се проведат в повече помещения, при задължителни дезинфекция, отстояние поне 1,5 м между децата, влизане без струпване, отваряне на повече от един вход.

Няма да допускаме струпване на ученици и родители преди и след изпита. МВР ще помогне отвън, а вътре  в сградите педагогическият и непедагогическият персонал ще създадат организацията“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев

Държавният зрелостен изпит по български език и литература ще е на  1 юни, а втората задължителна матура по избираем предмет – на 3 юни. Това е 12 дни по-късно от първоначалните дати 20 и 22 май.

Получаването на свидетелства за завършено училищно образование ще се забави само с 4 дни, което ще позволи кандидатстване във висше училище. Това е минимално забавяне, няма да има проблем с кампанията в България и чужбина за зрелостниците от юнската сесия, увери Вълчев.

Матурите ще започнат в 9 часа – час по-късно спрямо предходни години, за да се придвижат деца и родители  и поради извънредната организация в залите. Допълнителните матури по желание ще са на 2 и на 4 юни, сутрин и след обяд. На 2 юни сутринта са насрочени по физика и астрономия, химия и по чужди езици без английски, а след обяд – по математика, история и цивилизация, география и икономика

На 4 юни сутринта ще е матурата по биология и здравно образование, философски цикъл, а  след обяд – по английски. Тези изпити ще са от 8 и 14 часа, но учениците на тях са малко. Обикновено ги държат кандидатстващи зад граница, на които им трябва оценка от матура по тези дисциплини.

Зрелостниците ще получат служебни бележки за допускане до матура по електронен път до 29 май.  Държавният зрелостен изпит по професионална квалификация остава на 5 юни, но на училищно ниво директорите могат да определят и нови дати за изпитите по практика. Дванайсетокласниците ще получат дипломите си на 26 юни. Който не се яви на редовната сесия, ще може да отиде на поправка на 27 и 28 август.

По отношение на материала в изпитните варианти, се спира на 20-ата седмица при нормално тематично разпределение. Това не означава, че няма да има материал от обучението в електронна среда. „Някои училища са се движили по-бавно. Ние считаме, че обучението от разстояние  постигна резултатите и няма пречка да се включат малка част от темите в него. Подготовката за един изпит е взаимодействие с учител, но и самостоятелна работа“, каза министърът.

В матурата по български и литература няма да се включат въпроси върху лириката на Вапцаров, „Железният светилник“ на Димитър Талев, „Тютюн“ на Димитър Димов.

Ще се допуска присъствие в училище за оформяне на оценки в самостоятелна и задочна форма и за повишаване на оценките в 12. клас. Тези дейности ще се проведат присъствено при завишени мерки.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече