Business is booming.

„Изберете българското…море“ няма да проработи – отпуските са изчерпани заради мерките

0

- Advertisement -

Призивът на министъра на туризма Николина Ангелкова май няма да проработи за предстоящия летен сезон, тъй като голяма част от гражданите взеха доброволно или принудително планираните си отпуски, анализира Novaplus.bg. Иначе хотелите и ресторантите си поеха глътка свеж въздух от вчера, след като Правителството дигна част от мерките.

Отделно огромна група българи загубиха работата и доходите си и лятната ваканция и екскурзиите ще са последната им грижа, коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика пред Нова телевизия.

„Част от притесненията ми са свързани с платените отпуски, защото те ще свършат. Ще е много трудно за сънародниците ни да отидат на море през юли и август, ако те вече са използвали своя платен отпуск“, уточнява експертът. Той припомня и друг важен факт – наивно е да се разчита българите да спасят родния туризъм. В курортите ни съотношението чужденци – българи е 90% към 10%. 

Ганев посочва също, че от началото на извънредното положение над 100 000 души у нас са изгубили работата си. Пикът беше 6 април, когато наведнъж в бюрата по труда се изсипаха 9000 съкратени. Според експерта прословутата мярка 60:40 все пак помага – фирми от различни сектори са поискали държавната помощ за заплати на персонала и така са запазени над 100 000 души, поясни експертът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече