Business is booming.

В Беларус: Жертвите на коронавируса са 5 пъти по-малко от починалите от алкохол

0

- Advertisement -

Починалите от коронавирус в Беларус е пет пъти по-малъко от жертвите на отравяне с алкохол. Тези шокиращи данни изнесе днес президентът на страната Александър Лукашенко.

Той каза това на съвещание за обсъждане на мероприятията по повод Деня на победата и на епидемичната ситуация.

„Какво ми направи най-силно впечатление – от отравяне с алкохол са починали 4482 души, от самоубийство – 470. Вече близо хиляда души са починали от алкохол или при самоубийство“, каза Лукашенко, цитиран от БТА.

„При пожари са загинали 218 души, по пътищата при ПТП за 4 месеца са загинали 163 души. Удавили са се 89 души – почти толкова, колкото са починали от различни болести, усложнени от Ковид-19“.

До 2 май в Беларус са регистрирани 97 смъртни случаи на болни от коронавирус.
Освен това, за първите 4 месеца на годината от заболявания на кръвоносната система са починали почти 25 000 беларуси, а от онкологични заболявания – приблизително 6 400.

Лукашенко подчерта, че показателят за смъртността в Беларус намалява, като за 4 месеца общата смъртност е спаднала с 1,5 процента.

В Беларус заразените с новия коронавирус са 15 828, но не е въведена карантина. Въпреки предупрежденията на СЗО, от 20 април бяха възобновени учебните занятия в училищата, на 25 април имаше републикански съботник, в ход е подготовка за парада в чест на Деня на победата.

В тези условия в Беларус започна да действа „народна карантина“, като много беларуси доброволно свеждат до минимум социалните си контакти и избират режим на самоизолация, посочва ТАСС.

Лукашенко обяви също така, че военният парад в чест на 75-годишнината от победата над хитлеризма има дълбоко идеологическо и емоционално значение за Беларус, поради което той няма да бъде отменен.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече