Business is booming.

Зловеща статистика: На всеки четири дни загива по един работник в България

0

- Advertisement -

Зловеща статистика разкриха от НОИ навръх Световния ден за безопасност и здраве при работа. Средно на всеки 4 работни дни в България загива по един работник.

От началото на годината до края на март регистрираните у нас трудови злополуки са 586, а смъртните случаи на работното място – 14.

През миналата година са отчетени 2731 инцидента по време на работа, при които са загинали 89 работещи. През 2018 г. трудовите злополуки са 2914, а загиналите на работното си място – 92 души.

В България смъртността вследствие на трудова злополука е 3,6 души на 100 хил. работещи, което поставя страната ни на трето място в ЕС по този показател. Средният коефициент на загиналите в ЕС по време на работа е два пъти по-нисък – 1.8 души на 100 хиляди трудещи се.

Статистиката на трудовите злополуки обаче е твърде странна – у нас се отчитат 83 трудови инцидента на 100 хил. работещи, докато средно за ЕС този показател е близо 19 пъти по-висок – 1513 инцидента на 100 хил. трудещи се. Изводът, който правят синдикатите от този факт е, че у нас се укриват злополуки!

„Ние отдава, много отдавна фокусираме вниманието си като синдикат върху трудовите злополуки и далеч преди появата на коронавируса говорим, че има и други, не по-малко страшни „пандемии“, коментира Марио Нинов, експерт в КТ „Подкрепа“.

„Огромна част от работната сила на България и Европа е поразена от мускулно-скелетни увреждания. Поради това ние заедно със световните синдикати обявихме война на едно изкривяващо човешките отношения явление – насилието и тормоза на работното място. По наше предложение Международната организация на труда (МОТ) издигна борбата срещу насилието и тормоза на работното място като фокусиращо послание при отбелязването на 28 април 2020 г. в целия свят“ – обясни Марио Нинов и допълни: „Пандемията от коронавируса промени малко това мото. Днес фокусът на Световния ден по безопасност и здраве при работа е „Безопасността и здравето при работа спасяват човешки животи“. Нашият призив към работодателите е да организират производството така, че да няма разпространение на зарази“, каза още Нинов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече