Business is booming.

Търговци излязоха с петиция срещу затварянето на кооперативните пазари

0

- Advertisement -

Търговци излязоха с петиция срещу затварянето на кооперативните пазари в страната като част от извънредните мерки в борбата с коронавируса, видя Novaplus.bg.  По този начин засегнатите изразяват общото си негодувание срещу заповедта на министър Кирил Ананиев за затварянето на кооперативние пазари на територията на цялата държава.

Ето и текстът на самата петиция:

„Смятаме, че при организирани мерки на съответните органи на реда срещу струпването на клиенти на тези пазари, те не представляват заплаха за здравето. Както във всеки все още отворен търговски обект в страната, на кооперативните пазари може да бъде въдворен ред, осигуряващ дистанцията на купувачите. По този начин, би могъл да се предотврати икономическият срив на местните производители – които не получават никакви компенсации от държавата. Същото се отнася и за безработицата на стотиците работещи на пазарите, чиито домакинства също няма да бъдат подпомогнати, с изключение на трите дни гратисен период, в които да продадат последната си стока.

Прекратявайки на българина достъп до кооперативни пазари, г-н Ананиев излага и здравето им на риск. Известно е, че фермерските пазари освен да подкрепят местното производство, доставят и на гражданите по-здравословни продукти, и то на добри цени – предимства на кооперативните пазари, които в по-напреднали държави вече са доказани с изследователска работа. Принудени да пазаруват плодове, зеленчуци и животински продукти от вериги супермаркети, българите биха компроментирали имунната си система, ставайки по-податливи на вирусни инфекции.

Ние смятаме, че подобно отношение към земеделците, животновъдите, търговците и всички останали граждани на България е противоконституционно и противоречи на държавните интереси. Именно поради факта, че могат да се приложат други мерки за безопасност – регулиране на достъпа и полицейско присъствие. Ако лицата, отговорни за справянето с COVID-19 не желаят да предприемат съответните мерки за този контрол, то струпването по кооперативните пазари е тяхна вина“, се казва в петицията.

 Търговците допълват също, че в малкото места в световен мащаб, където кооперативните пазари, са били затворени, вече се издават заповеди за реабилитирането им при по-строги мерки за безопасност. Всичко това е в следствие на подадените сигнали за това, че функционирането на кооперативните пазари е от изключително значение за здравето и икономическата стабилност на съответните държави, особено при опасността да се намали критично внасянето на стоки.

Чрез петицията си търговците настояват незабавно отменяне на заповедта – знак на отговорност, трезво мислене и положени истински усилия за здравето и икономическата стабилност на българите.

В случай, че петицията ин не бъде взета под внимание, те ще изпратят жалби към Върховния Административен Съд на Република България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече