Business is booming.

Новата 5G мрежа се тества вече в Пловдив

0

- Advertisement -

Най-сериозен отпор срещу нея има от страна на природозащитниците

Новата 5G мрежа постави първите си клетки в Пловдив, като тестовете се извършват в затворените заради извънредното положение молове, видя novaplus.bg.

Техници с брандирани дрехи на един от трите водещи мобилни оператори у нас работят усилено по време на извънредното положение.

Експанзията на новата технология вече практически започна след промените в Закона за устройство на територията, които приеха депутатите от регионалната комисия в началото на март. Новите текстове бяха внесени от независимия депутат Спас Панчев. Според тях обновяването на мрежите на операторите ще става по улеснена и съкратена процедура.

Паралелно с това започна масово недоволство срещу новата мрежа в социалните групи. Най-сериозен отпор срещу нея има от страна на природозащитниците.

Припомняме, че през септември 2017 г. лекари и учени дадоха началото на „Жалба за 5G” – петиция, която призовава ЕС да наложи мораториум върху изграждането на 5G мрежи, позовавайки се на непосредствени опасности за здравето на хората. Става дума за опасности като увеличен риск от рак, клетъчен стрес и генетични увреждания. В петицията вече има над 250 подписа.

През март същата година тогавашният министър на околната среда на Брюксел Селин Фромо блокира местния проект за 5G, като заяви, че няма намерение да превърне жителите на града в „лабораторни мишки”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече