Business is booming.

Социален колапс: Над 7100 души са се регистрирали до петък в Бюрата по труда

0

- Advertisement -

Над 7178 регистрации има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Над 5000 от тях са загубили работата си по време на извънредното положение в държавата.

Тревожната информация бе огласена от главният директор на ГД „Услуги по заетостта“ Кремена Калчева в предаване по БНТ.

Последните данни за безработните в страната са: 236 142, като над 45 000 са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март.

Бившият социален министър Иван Нейков коментира в същото предаване, че при всяко едно положение държавата не може да запази всички работни места, дори и редакцията на мярката 60/40 да се приеме добре от бизнеса. Народното събрание гласува държавата да поеме и осигуровките, които трябва да се плащат от работодателите в схемата за подпомагане на бизнеса 60/40. Днес предстои това да се гласува и в пленарна зала. Очаква се повече работодатели да кандидатстват за мярката, въпреки че има и такива, които изобщо няма да имат интерес.

Иван Нейков подчерта, че мярката 60/40 може да бъде само първа стъпка от страна на държавата, а трябва да се помисли най-вече за мерки, които след отминаване на кризата, да подтикнат икономиката към възстановяване и развитие.

По отношение на безлихвените кредити от 1500 лв., които ще се отпускат на домакинствата, Нейков посочи, че именно тук ще си проличи степента на доверие в социалните служби. Условията по тези кредити трябва много добре да бъдат обяснявани, препоръчва Иван Нейков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече