Business is booming.

Социален колапс: Над 7100 души са се регистрирали до петък в Бюрата по труда

0

- Advertisement -

Над 7178 регистрации има в Бюрата по труда само за последния работен ден на миналата седмица. Над 5000 от тях са загубили работата си по време на извънредното положение в държавата.

Тревожната информация бе огласена от главният директор на ГД „Услуги по заетостта“ Кремена Калчева в предаване по БНТ.

Последните данни за безработните в страната са: 236 142, като над 45 000 са се регистрирали от обявяването на извънредното положение на 13 март.

Бившият социален министър Иван Нейков коментира в същото предаване, че при всяко едно положение държавата не може да запази всички работни места, дори и редакцията на мярката 60/40 да се приеме добре от бизнеса. Народното събрание гласува държавата да поеме и осигуровките, които трябва да се плащат от работодателите в схемата за подпомагане на бизнеса 60/40. Днес предстои това да се гласува и в пленарна зала. Очаква се повече работодатели да кандидатстват за мярката, въпреки че има и такива, които изобщо няма да имат интерес.

Иван Нейков подчерта, че мярката 60/40 може да бъде само първа стъпка от страна на държавата, а трябва да се помисли най-вече за мерки, които след отминаване на кризата, да подтикнат икономиката към възстановяване и развитие.

По отношение на безлихвените кредити от 1500 лв., които ще се отпускат на домакинствата, Нейков посочи, че именно тук ще си проличи степента на доверие в социалните служби. Условията по тези кредити трябва много добре да бъдат обяснявани, препоръчва Иван Нейков.

Прегледана: 1046

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече