Business is booming.

Легендарен завод за каучук в Пазарджик затваря врати заради епидемията

0

- Advertisement -

Един от легендарните заводи в Пазарджик през миналия век “Каучук“ ЕАД затваря временно врати от понеделник, съобщиха от завода. Причината е извънредното положение в държавата и  последиците от пандемията COVID-19. Над 200 работници са принудени да излязат в платен отпуск, тъй като производството ще бъде спряно.

Предприятието е основано в далечната 1930 г., като българо-белгийско дружество, а през 1981 г. беше въведен в експлоатация нов завод на площ от 313 730 кв.м. През 1991 г. завода беше преобразуван в еднолично държавно акционерно дружество „Каучук“ ЕАД.

Дружеството бе приватизирано на 30.09.1999 г. и 100 % от капитала му е собственост на частни дружества и физически лица. Някогашният завод „К. Русинов” е производител на транспортни ленти, гумени маркучи, каучуков регенерат и широка гама технически каучукови изделия. Годишното производство на фирмата е в размер на 600 000 л.м. транспортна лента, 5 000 000 л.м. гумени маркучи и 1000 тона каучуков регенерат.

Част от разнообразното производство на фирмата са  още гумените листа, гумените облицовки за барабани, корабни отбивачи (демпфери) и други каучукови изделия.

60 % от продукцията на „Каучук” е експортно ориентирана и се изнася в Италия, Германия, Чехия, Великобритания, Испания, Украйна, Унгария, Полша,  Норвегия, Холандия, Белгия,  Гърция, Македония, САЩ, Египет, ОАЕ,  и др.

Завод „Каучук” е най-големият производител на каучукови изделия в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече