Business is booming.

Ще заметат ли под килима ДАЛАВЕРАТА с тролеите и подготвения рушвет от 1 млн. лева от Министерството на отбраната и кмета на Враца?

0

- Advertisement -

Narod.bg отправи официални запитвания по Закона за достъп до обществена информация до Министерството на отбраната и кмета на Враца Калин Каменов за мега далаверата, свързана с обществената поръчка на девет тролейбуса в града.

Както вече алармирахме обществеността, фирмата „Авто Инженеринг Холдинг Груп” ЕООД – известна в миналото с редица скандални обществени поръчки и замесвана в корупционни скандали, се опитва да прилапа поръчката за доставка на тролеи за Враца с цената на тотално газене на закона.

Юлиян Димов вече е на мушката на прокуратурата

Нейният собственик – 45-годишният Юлиян Тодоров Димов, използва криминални методи, за да прикрие факта, че фирмата му дори няма право да участва в състезанието „обществена поръчка” поради изцяло неспазен договор с Министерството на отбраната за доставка на автобуси втора ръка.

След като спечелила и не свършила нищо, контрактът на министерството на Красимир Каракачанов с „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ бил прекратен, а на дружеството са наложени неустойки в размер на близо 100 000 лева.

Вместо след издънката далавераджийската фирма да бъде вкарана в забранителен списък за участие в бъдещи поръчки съгласно чл. 57, ал. 4 от ЗОП, ЕООД-то на Юлиян Димов е допуснато до участие в поръчката за девет тролея, обявена от общ. Враца, респективно от кмета от ГЕРБ Калин Каменов на 13 декември 2019-а.

Погазването на закона обаче не спира дотук – освен че в разрез с разпоредбите „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ пусната да участва, с престъпно съглашение на чиновници от кметството и на военното министерство фирмата-нарушител е добутана дори до победител в обществената поръчка, чиято крайна цена съвсем не случайно е завишена с 1 млн. лева, който трябва да бъде разпределен между Юлиян Димов, кметството и военните във вид да корупция.

За да се подплати измамата, корумпирани писарушки от общ. Враца и МО правят всичко възможно очевадните закононарушения да бъдат заметени под килима, за да може точно тази фирма да спечели наддаването за тролеите.

Калин Каменов да каже как е възможно да се „източи“ 1 млн. лева без негово знание

Сега Narod.bg попита кмета на Враца Калин Каменов няколко основополагащи въпроса. Например – градоначалникът познавате ли се лично и дали се е срещал по какъв повод с Юлиан Димов, собственик на „Авто Инженеринг Холдинг Груп”?

Важно е обществото и прокуратурата да научат и дали Калин Каменов е имал среща и с близката до Димов Албена Монова, управител на Фондация „Общество на познанието”, която вече е участвала в измами с обществени поръчки като подставено лице на управителя на „Авто Инженеринг Холдинг Груп”? Дали общ. Враца има връзки с въпросната фондация?

Интересно е и да научим дали, ако е имало официални или неофициални срещи във формата Калин Каменов – Юлиян Димов и/или Албена Монова, на тях са обсъждани обществени поръчки, които са от интерес на общ. Враца и „Авто Инженеринг Холдинг Груп”?

При разкриването на истината за грандиозната далавера би било полезно да осветлим и дали кметът Калин Каменов, предвид изнесените от медиите данни за вероятно извършени престъпления, е предприел или възнамерява да предприеме проверка за вероятни корупционни прояви на служители и ръководни кадри в община Враца и общинското дружество „Тролейбусен транспорт”?

Красимир Каракачанов дължи отговори на нелицеприятни въпроси

Същевременно Министерството на отбраната също дължи отговори на много въпроси около измамата, в която се набърка дори името на военния министър Красимир Каракачанов.

В този смисъл е резонен въпросът към лидера на ВМРО и вицепремиер дали са разпитвани служители и висши ръководни кадри на Министерство на отбраната от органите на реда относно договор за обществена поръчка № УД 03-45/19.12.2018 г.?

Не на последно място трябва да се изчисти въпросът дали има данни за оказван натиск от висшестоящи ръководни кадри в МО върху конкретни служители с цел осуетяване на служебните им задължения при предприемане на действия, необходими за вписването на изпълнителя на договор за обществена поръчка № УД 03-45/19.12.2018 г. в списъка по чл. 57, ал. 4 от ЗОП.

Т.е., кой (или кои) от военното ведомство пропусна да алармира АОП, че фирмата на Юлиян Димов няма право да участва в обществени поръчки поради изцяло неизпълнена поръчка към МО?

Все въпроси, които биха хвърлили светлина върху това как се харчат парите на данъкоплатците под чадъра на общини и министерства и кой би посегнал на 1 млн. лева от нашите пари?!

Предстои да видим дали корумпяги от Министерството на отбраната ще продължат престъпното съдружие с кметството на Враца, за да се потули далаверата, или общината и хората на Красимир Каракачанов най-сетне ще последват закона и ще спрат ощетяващата данъкоплатците сделка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече