Business is booming.

Лекар от фронта: Трудно е да се разбере нещо, което не гърми, не изгаря, не дави, не премахва цели градове, но убива хиляди

0

- Advertisement -

Много български лекари от страната и  такива, работещи в чужбина, всекидневно излизат с реакции в социалните мрежи относно истерията с коронавируса, видя novaplus.bg.

Голяма част от тях се опитват да отворят очите на хората за ужаса от тази зарази и пораженията, които нанася тя върху човешкия организъм. Малцина са тези, които бойкотират всеобщото мнение и излизат с лични интерпретации.

Българинът Борис Таблов е анестезиолог-реаниматор, работещ в Германия. В пост в социалните мрежи , той разказва за биологичната война, която в момента водят медиците в цел свят. Ето и постът му във Фейсбук:

„Чакането свърши. Днес се наложи да извърша първата си интубация в COVID интензивното отделение, в което работя. Битката започна. Когато не съм на работа тези дни основното, което правя е да чета всичко свързано с вируса. Прави впечатление, че все още много хора гледат на цялата ситуация с усещането, че всичко е една голяма измама. И донякъде ги разбирам.

Разбира се, че имате право, когато казвате, че това е грип. Или че всекидневно в света умират много повече хора от различни други заболявания, без никой да изпада в истерия. Прави сте и когато твърдите, че броят на оздравелите и в пъти по-голям от този на тежките случаи. Разбирам, че е трудно да се разбере цялата истерия заради нещо което не гърми, не изгаря, не дави, не премахва цели градове от лицето на земята. В същото време здравните системи в цял свят се подготвят буквално за война. Биологична война. Такава в природата се води ежедневно. Защото оцеляването на видовете понякога минава през унищожаването на други такива. Такава ние медиците водим с различни други организми всеки ден.

Повярвайте, по един или друг начин медицината е част от живота ми, откакто се помня. Като трето поколение медик, обаче не си спомням някога да е имало дори и някакво малко подобие на ситуацията в момента. Мислите ли, че в съвременния комерсиален свят, в който медицината също следва своята икономическа логика, здравните заведения доброволно ще се лишат от приходите си, ако няма причина?

Особеното на този грип, ако още не сте разбрали се крие в три важни неща. Дългият период в който заразен човек може да предаде болестта на околните, големият брой заразени, които дори и не предполагат, че са носители и най-важното: големият брой тежкозасегнати в рамките на къс времеви интервал.

10% от развилите болестта се нуждаят от интензивно лечение. Помислете какво означава това при 1000 болни в един регион. А при 10,000? А при 100,000?…

Единственото което очакваме от вас, дори и да смятате, че участвате в някакъв цирк, е съпричасност. Ние, медиците, и тези 10%, които ще се разболеят тежко, имаме огромна нужда от нея в момента.

Защото и ние като вас, това което най-много искаме е да си върнем ежедневието – такова каквото беше преди 2-3 месеца. Помогнете ни да спечелим тази битка. Когато друг път ще ни се отвори шанс да победим във война със седене вкъщи, миене на ръце и носене на маска и ръкавици?“, разказва медикът.

Всекидневно лекари призовават хората да носят маски, защото това е единственият работещ вариант за ограничаване на заразата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече