Business is booming.

Прокурори нищят далаверата за 1 млн. с тролеите на Враца

0

- Advertisement -

В престъпната схема съучастници са фирма-нарушител, кметството и Министерството на отбраната

Скандалната кражба на 1 млн. лева от обществената поръчка за доставка на девет тролея във Враца вече е в ръцете на държавното обвинение, съобщиха пред Narod.bg източници от Софийската градска прокуратура.

По далаверата са ангажирани цивилни обвинители, които търсят каква е ролята на кмета от ГЕРБ Калин Каменов, както и представители на Военно-окръжна прокуратура, тъй като в порочната схема е забъркано и Министерството на отбраната.

Врътката започва на 13 декември 2019 г., когато е открита обществена поръчка за над 9 млн. лева без ДДС от управителя на „Тролейбусен транспорт” ЕООД във Враца Виктория Христова Красимирова – Начева. Всъщност, възложител се явява кметството на Враца, начело на което стои герберът Калин Каменов.

Калин Каменов е на мушката на държавното обвинение

Градоначалникът се смяташе за опасно близък до премиера Бойко Борисов, дори бе негов зам.-министър на спорта в две правителства. Към днешна дата обаче Каменов бил на мушката на министър-председателя именно заради безобразия за милиони с обществени поръчки.

В обществената поръчка за деветте тролейбуса участват две фирми, едната от които е „Авто Инженеринг Холдинг Груп” – известна в миналото с редица скандални обществени поръчки и замесвана в корупционни скандали. Собственик на дружеството-нарушител е 45-годишният Юлиян Тодоров Димов.

Навръх 3 март, който между другото беше и неработен ден, понеже тогава честваме Националния празник на България, комисия, определена и назначена от община Враца, трябваше да отвори ценовите оферти на двете компании и респективно да бъде определен победител.

Случи се обаче друго. Едната от компаниите бе отстранена от процедурата защото, според комисията, не отговаря на зададените технически параметри по конкретната обществена поръчка.

Това означава служебна победа за единствената допусната до финала фирма – „Авто Инженеринг Холдинг Груп” ЕООД.

От ощетеното дружество-конкурент обаче входирали писмо до комисията с приложен документ.

Хора на Красимир Каракачанов играят за мафията

От него е видно, че служебно победилото ЕООД има в историята си изцяло неизпълнена обществена поръчка за доставка на 12 автобуса втора ръка, зададена от Министерството на отбраната и парафирана лично от вицепремиера и министър на отбраната Красимир Дончев Каракачанов.

След като спечелила и не свършила нищо, контрактът с „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ бил прекратен, а на дружеството са наложени неустойки в размер на близо 100 000 лева.

Законът за обществените поръчки е ясен – военното ведомство е задължено да уведоми Агенцията по обществени поръчки (АОП) за констатираното неизпълнение от страна на „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД и да й представи доказателства и документи, за да може АОП от своя страна да упражни властта си, като се погрижи „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД да да бъде включена в забранителен списък за участие в бъдещи поръчки съгласно чл. 57, ал. 4 от ЗОП.

След редица сигнали до Министерство на отбраната месеци по-късно хората на Каракачанов привидно уведомили АОП за нарушенията на тарикатското ЕООД, но по начин, който изначално поставя в невъзможност агенцията да скастри нарушителя.

Така, въпреки доказаните измами от страна на дружеството „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ ЕООД, които са законови основания то да бъде отстранено завинаги от сферата на обществените поръчки, въпреки множеството сигнали и въпреки писмата до Министерство на отбраната, както и до АОП и до куп други органи, имащи отношение по темата, както и след повече от 4 месеца от извършването на нарушението, в следствие на заиграването между АОП и МО, „Авто Инженеринг Холдинг Груп“ продължава да бъде прикривано от тези две институции и все още не фигурира в списъка със стопанските субекти с нарушения.

Документът е подписан от министъра на отбраната

Сега държавното обвинение се е заело с казуса, като целта е да се установи кой (или кои) са чиновниците на военния министър Красимир Каракачанов, които не са си свършили работата по начин, който позволява на далавераджийска фирма да играе против правилата в поръчка за над 9 милиона лева без ДДС. Както и срещу какви „стимули” измамата е заметена под килима с липсата на сигнал до АОП.

Засега информацията сочи, че ощетяването на бюджета от доставката на деветте тролея е 1 млн. лева, който ще потъне по джобовете на участниците в престъпната верига – фирмата-нарушител – кметството на Враца – Министерството на отбраната.

Още по темата:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече