Business is booming.

От последния час: 91 са заразените с COVID-19 у нас

0

- Advertisement -

„Имаме още 11 случая на заразени с коронавирус. Така болните стават общо 92-ма. Това стана ясно на брифинг на Националния оперативен щаб.

„Има два нови областни града, които са засегнати – Смолян и Велико Търново с по един пациент. Пациентът в Смолян се е завърнал от Великобритания и сега е изолиран в Смолянската болница, в леко състояние. Великотърновският пациент също  е в леко състояние и са намира в инфекциозната болница в града“, обясни ген.майор Венцислав Мутафчийски.

„Първото, което правят Регионалните здравни инспекции, е да установят пътя на пациента, неговата епидемологична анастеза се сваля – откъде е пристигнал, как е пристигнал, колко време е престоял, къде и в какви условия живее, с колко души.  След това се проследява пътя до болницата. Преди нея с колко свои приятели се е срещнал, ходил ли е на работа. Като се установи, че има заразен, той се изолира“, разкри той.

В Банско към днешния ден няма установени нови случаи. Там е отишъл главният здравен инспектор, който е инструктирал лекарите и са им дадени защитни средства и указания за работа. Българите, които се прибират от чужбина и нямат личен лекар в България, трябва да се свържат с РЗИ.

„204 000 са случаите в света. Смъртните случаи са над 8 000. В румъния са с 29 повече, Сърбия с 11. Гърция все още не са обявили нови случаи. Турция има 98 случая, тя затвори ганиците си преди малко“, обяви Мутафчийски.

Относно болничните, които се издават на бъдещите майки, Мутафчийски заяви, че ще се издават дистанционно. 

„Искам да повторя неща, които се забравят или не са ясни. Гражданите, които се връщат от рискови държави, отиват под 14-дневна карантина. При нарушение знаете какво следва. По време на карантината, ако имат оплаквания, се обаждат на личния лекар. След като той по телефона е преценил, че състоянието му отива към средно тежко или тежко, се свързва с Бърза помощ или РЗИ. Личният лекар не трябва да се среща с него поради ред причини“, обясни Мутафчийски.

„След като пристигне в болница, на пациента се извършва преглед и се преценява, дали да бъде оставен в болницата и да бъде тестван. Ако бъде тестван и пробата е положителна има няколко сценария – да се лекува вкъщи, при леко или средно състояние, или да остане в болница, ако е в тежко състояние“, добави той.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече