Business is booming.

Никой не проверява автобусите от Милано! Гастербайтери се връщат Италия и никой не ги пита имат ли температура

0

- Advertisement -

Автобуси, натъпкани с хора и багаж, пристигат всеки ден Милано в Дупница, но никой не контролира пасажерите здрави ли са, болни ли са, имат ли температура, кашлят ли. В навечерието на празника Прошки трафикът от най-заразената с коронавирус зона в Европа е още по-засилен, пише Уикенд.

В Милано и околностите му живеят над 15 хил. мигранти от Дупница. Запознати казват, че голяма част от тях са стегнали куфарите за България, включително и заради страх от заразата, която тежко порази Ломбардия.
По ирония на съдбата автобусите, които пристигат от Северна Италия, спират буквално на метри от родния дом на ген.-майор Венцислав Мутафчийски, шефа на ВМА, който ръководи Националния щаб за борба с коронавируса. Докато генералът прави учения на аерогарата, дава брифинги за разпространението на вируса, никой не проверява здравния статус на пътниците от „италианските” автобусите, които спират край дома на родителите му.


Две са транспортните фирми в Дупница, които правят официални курсове до Милано, а освен тях пътуват и микробуси и частни коли по линия на т.нар. споделено пътуване, допълват източниците ни. Целият този поток щъка напред-назад свободно и без никакъв контрол от здравните власти.


Няма и официална статистика колко хора са се завърнали вече от рисковите райони. Разчита се единствено на тяхната съвест.
Самите те обаче не си стоят у дома, а обикалят из града, срещат се с приятели, роднини, висят в кафенетата, пътуват до София, която е само на 60-тина км., отбелязват източниците ни. Няма данни „гостите” от Милано да спазват строго препоръчаната 14-дневна карантина.

„Ако сме болни, мислите ли, че ще се върнем в България” – е тезата на емигрантите, които обаче не могат да са сигурни дали не са носители на вируса, който има дълъг инкубационен период.
Единствено директорката на най-голямата в Дупница детска градина „Калина” Райна Хаджийска отправи молба към родителите на деца, които са били в контакт с роднини, завърнали се от Милано, да останат у дома за известно време. От кметството обаче са заспали дълбок сън и не реагират по никакъв начин. Нещо повече, шефът на отдел „Култура, образование и младежки дейност” Тодор Петков, кой знае защо наричан от подчинените си Голямото Тъпо, се възмутил от призива на Хаджийска и побързал да посъветва родителите да не спират децата си от градина, понеже общината не била дала подобни указания. Господинът е категоричен, че от регионалната здравна инспекция нямало изискване да се вземат превантивни мерки. В РЗИ пък вероятно по стар комсомолски обичай чакат да им наредят отгоре да вземат мерки.


За капак кметството в Дупница чакало указания от областната управа в Кюстендил. Указанията са спуснати според източниците ни едва в късния следобед в сряда. Тогава се събират на заседание в областната управа  в Кюстендил и в кметството  в Дупница. Двете фирми, които имат автобусни линии за Северна Италия, обещават да спрат превозите през следващите дни. Какво обаче ще стане със споделените пътувания, не е ясно.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече