Business is booming.

От 800 до 1 300 евро на смяна са събирали на „Калотина” (ВИДЕО)

0

- Advertisement -

От 800 до 1300 евро от такса „почерпка” са събирали митнически служители и гранични полицаи на ГКПП „Калотина” на смяна. Това стана ясно на брифинг на прокуратурата след акцията на граничния пункт в четвъртък. При нея бяха задържани 30 души, сред които и шефът на „Калотина” Райчо Соколов.

По думите на Милева в МВР са подавани множество сигнали от шофьори.

Парите били искани предимно от турски шофьори, както и от български, които превозвали храна. С платената такса избягвали реална физическа проверка на товара.

„Всеки митнически инспектор заделял по 50 евро от исканите пари и ги предавал лично на ръка на началника на митническия пункт. Останалата сума се разпределяла между митническите инспектори и полицаи”, каза Милева.   

„Когато водачите давали пари, които са в по-голяма банкнота, им се връщало ресто”, обясни Милева.   

20 лица са привлечени като обвиняеми, сред които и началникът Райчо Соколов. На него му е повдигнато обвинение за образуване и ръководене на организирана престъпна група. Повдигнати са обвинения и на 15 митнически инспектори и четирима служители на Гранична полиция.

Претърсени са и жилищата на задържаните. От тях са иззети големи парични суми. Намерени и иззети са и наркотични вещества, боеприпаси и митнически пломби.

Според прокуратурата групата е действала от началото на 2019 г., а производството е започнало още през май.

„Постъпиха много сигнали от граждани, предимно чужди, които треперейки идват в дирекцията. Част от тях заявиха, че на територията на ГКПП „Калотина” не е възможно да се мине, без да платят. Единственият начин за това бил – да прелетят”, заяви Димитър Петров, ръководител на специализирана прокуратура.  По думите му митническите служители дори взимали монети, ако шофьорът няма достатъчно банкноти за „таксата”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече