Business is booming.

Прокуратурата тараши офисите на Ковачки

0

- Advertisement -

Прокуратурата претърсва офиси на „Брикел“ ЕАД и „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово. Търсят се и ще бъдат иззети документи и материали по разследването за пристигналите 127 контейнера с отпадъци от Италия, съобщава NOVA.

Наблюдаващият прокурор на досъдебното производство, трима дознатели и полицейски екипи вече са в дружествата, за които има данни, че са съпричастни към преработката на вносните отпадъци. Фабриката е собственост на бизнесмен Христо Ковачки.

Очаква се 28 от общо 127 контейнера да бъдат натоварени на кораб и върнати обратно на изпращача – „Дентиче пантелоне“ от град Салерно, след като Районната прокуратура във Варна даде разрешение за реекспорта им. Транспортирането ще бъде за сметка на италианското дружество.

Първите контейнери от Италия са пристигнали на 9 октомври 2019 г. До 25 ноември миналата година на пристанище Варна-запад са били разтоварени общо 127 контейнера с временен режим на съхранение до 90 дни. Товарът им бил манифестиран като пластмасови и каучукови отпадъци.

След изтичане на срока за временно съхранение при отваряне на контейнерите разследващите установиха разминаване между реалното и заявеното съдържание. Отпадъците са текстилни, стъклени и дървени отпадъци и са предназначени за получателя – „Блацион“ ООД в София. Те трябвало да бъдат доставени на площадката на „Траш юнивърс“ ЕООД в град Гълъбово и изгорени в пещите на ТЕЦ-а на „Брикел“ ЕАД.

Темата коментира и министърът на околната среда и водите Емил Димитров след заседанието на Министерския съвет в сряда.

„Тези, които можем, ще изпратим обратно. Останалите, ако трябва, ще ги унищожим. Но това да продължават да ги разтоварват там няма да стане. Границата е овладяна по море. Прокуратурата ще се произнесе, защото тя е разследващият орган – аз оказвам съдействие. Ще извикам представители на всички четири мощности, които в момента се занимават с преработка на отпадъци. Персонално ще знам от кого ги получават и как стигат от границата до тях. Ако има проблем с тези контейнери, самите саобственици на мощностите ще си ги връщат. Ако някой свали 50 контейнера и само един от тях се окаже, че съдържа нерегламентирани отпадъци, то тогава и 50-те няма да влязат в българия“, категоричен бе министър Димитров.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече