Business is booming.

Консулът ни в Мюнхен обвинен в престъпление по служба като шеф на разузнаването

0

- Advertisement -

Военно-окръжната прокуратура в София повдигна обвинение на консула ни в Мюнхен Драгомир Димитров за извършено от него престъпление по служба по времето, когато е бил председател на Държавна агенция „Разузнаване“.

Според държавното обвинение в период от 14 юли до 9 август 2016 г. Димитров е нарушил служебните си задължения, като „не организирал и не контролирал дейностите по Защита на класифицираната информация в Държавна агенция „Разузнаване“, с цел да набави облага за определено дружество в размер на 91 500 евро“.

„От това са настъпили немаловажни вредни последици – осъществен нерегламентиран достъп до класифицирана информация по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация“, съобщават още от прокуратурата.

Към момента Димитров е на свобода под парична гаранция от 5000 лева.

От прокуратурата казаха за NOVA, че не могат да предоставят повече информация по казуса, тъй като цялото разследване представлява държавна тайна.

„МВнР бе уведомено от Прокуратурата на Република България, че предстои повдигане на обвинение спрямо служител от дипломатическата служба. Самият служител оказва съдействие на органите на държавното обвинение. Към момента няма основания за предприемане на действия от страна на работодателя, тъй като от съобщението на прокуратурата става ясно, че обект на проверка са действия, извършени от служителя преди назначаването му в дипломатическата служба“, съобщиха от външното ни министерство.

Драгомир Димитров е роден на 29 май 1959 г. във великотърновското село Недан. През 1978 г. завършва смесената политехническа гимназия в Ловеч. От 1986 г. е член на БКП. От 20 август 1989 г. е щатен сътрудник на Държавна сигурност. Между 1989 и 1990 г. учи в школата на МВР в Симеоново.

През 1990 г. е разузнавач в отделение „Контраразузнаване“ към службата за „Защита на конституцията“. Между 2002 и 2004 г. е началник на РДВР-Велико Търново. Работи в НРС като началник на различни отдели. От 2007 до 2011 г. е офицер за връзка на НРС с Берлин. Между 2011-а и 2012-а е началник на отдел „Асиметрични заплахи“. През 2012 г. е назначен за началник на НРС.

С решение от март 2013 г. Комисията по досиетата обявява принадлежността на Драгомир Драганов към структурите на Държавна сигурност като щатен служител. На 24 юли 2018 г. е освободен от поста.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече