Business is booming.

Диана Ковачева с потресаващи данни за ужаса в Горско Косово: 57 души с деменция живеят по 6 в стая, общо с 1 душ и 2 тоалетни

0

- Advertisement -

„В село Горско Косово не става въпрос за хоспис за възрастни хора, а за лечебно заведение. През 2013 г. са направени проверки и препоръки в дома за възрастни хора с деменция, които не са спазени докрай.

Това старо училище е пренаселено. Има 9 стаи, в които живеят по 6 души. Между самите легла има съвсем малко разстояние, колкото да станеш от леглото. 57 души живеят с един душ и две тоалетни. Те се хранят в коридора. Нас ни притесни, че има висока смъртност. Има още 14 подобни домове в страната. За мен е важно да се обърне внимание на проблема, че 24 души са починали, т.е. половината от настанените“.

Това заяви омбудсманът Диана Ковачева пред БТВ по повод сигнала, който подаде за дома за възрастни с деменция в село Горско Косово, Сухиндолско. Тя допълни, че министър Сачева е обещала да се направи проверка.

Директорката на дома Вера Дукова коментира, че ставало въпрос за много възрастни хора с много тежки заболявания, дори и доведени на носилки. Някои от тях опожарили домовете си, други пък са намерени на улицата. Дукова отрече, че в лечебното заведение условията са мизерни, а само, че базата е остаряла. Тя обаче призна, че домът е пренаселен и в момента в него живеят 57 души. Кметът на Сухиндол Пламен Чернев допълни, че е говорил със социалната министърка Деница Сачева, за да бъдат изведени болните в къщи от семеен тип.

Диана Ковачева поздрави премиера, че е поел инициативата да провери ВиК операторите. По думите ѝ, в градове като Шумен, например, не може да се вдига цената на водата, при положение, че качеството не се променя. Тя допълни, че все пак в Перник цената на водата не се повишила, на фона на режима, в който се намира градът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече