Business is booming.

ИЗМАМА В ИНТЕРНЕТ: Поръчваш елегантно палто – получаваш яке от шушляк! Над 100 излъгани за 10 дни

0

- Advertisement -

Поръчваш елегантно палто, получаваш яке-менте за няколко лева. За поредната измама сигнализират десетки жени, които се оказаха излъгани след покупка в интернет.

Само за 10 дни излъганите са над 100. А за проблема сигнализират във форуми и групи в социалните мрежи. Подадени жалби има и в районните управления на полицията почти в цялата страна.

Продажбите се извършват през група във Facebook, в която се предлагат палта и елеци от естествен косъм.

„Това е пълна измама. Поръчваш едно, получаваш друго”, разказа Светла Иванова от Първомай, която е потърпевша.

„След като отворих пратката, видях, че не е това, което поръчах. Едно черно китайско яке. Не съм само аз – има много, много такива потърпевши”, разказва Иванова.

Сред тях е и жена от Варна, която предпочита да остане анонимна, защото се страхува от измамниците. Излъгана е по същата схема, въпреки че първоначално ниските цени на луксозните палта във Facebook групата я усъмняват.  

„Бяха пуснали палта на промоция за 190 лв. с подарък блузка. Всички жени знаем, че палтата от естествен косъм започват от 400 лв. нагоре. Въпреки всичко се подлъгах и реших да поръчам”, разказва потърпевшата. 

Резултатът е същия: дрехата в пратката по нищо не прилича на поръчаното зимно палто.

„Първо видях, че цветът е различен, а след това, че е шушляк. Не посмях даже да го вдигна и се обърнах към служителя да провери дали не е объркана пратката с на някой друг”, разказва потърпевшата.  

Двете жени правят многократни опити да се свържат с продавача. Но… напразно. Единственият контакт с него, оказва се, е чат месинджъра в самата Facebook страница за продажби.

Така разбират, че са измамени. И започват да търсят в интернет мнения и на други потребители. Бързо попадат на десетки коментари с предупреждения на още излъгани под снимките, в които търговците атрактивно представят уж луксозните палта. Негативните мнения обаче се трият веднага.

Затова Яна решава да създаде затворена Facebook група, в която добавя всички, предупредили за измамата до този момент.

В групата споделят мнения за измамата и предупреждават за схемата.

Всички пратки пристигат от един и същи куриерски офис във Варна. Това става ясно от етикетите върху пратките, които потърпевшите публикуват. Имената на изпращачите също са едни и същи – Илия Илиев и Ани Камоева. А телефонният номер, оставен на кутиите, винаги е един. Оказва се обаче, че той е неактивен.

Така всеки опит на недоволен потребител да се свърже с търговеца завършва с блокиране на профила му.

Екип на NOVA също опита да открие по телефона мнимите продавачи, но удари на камък.

В офисите на куриера във Варна, откъдето се изпращат проблемните пратки, също многократно получават сигнали от ужилени клиенти. Но и там са с вързани ръце, тъй като нямат право да отказват пратки. Освен това пазят тайна на кореспонденцията и нямат право да издават кой стои зад мистериозните кутии с шушлякови якета. В складовете им често залежават върнати пратки от недоволни получатели.

Излъганите жени търсят съдействие и от контролните органи. И там обаче, оказва се, правата им не са защитени от закона, тъй като се пазарува от Facebook група, а не от регистриран онлайн магазин. В Комисията за защита на потребителите имат няколко жалби от потърпевши срещу тайнствените търговци.

„Там сме установили, че изпращачът на тези якета е физическо лице и в такъв случай ние не можем да се намесим. Законът не се прилага в такива случаи, когато става въпрос за отношение между две физически лица”, обясни Христо Трендафилов от КЗП.

В такива случаи проверките на контролните органи удрят на камък, тъй като трудно може да се открие кой стои отсреща.

Според адвокат Георги Димитров при този тип измама става дума за компютърно престъпление, което трябва да се преследва от закона.

„Очевидно говорим за организирана престъпна дейност. Заблуждава потребителя да похарчи някакви средства, а не се доставя обещаното. И това е системно, а не еднократно, т.е. това е престъпление от общ характер и подлежи на наказание – лишаване от свобода. Ако те самите станат жертва на измамническо поведение – без колебание трябва да адресират правозащитните органи и прокуратура, защото това са лесни начини, които се използват от недобросъвестни лица, за да спечелят от масовата заблуда”, заяви адвокат Георги Димитров.

Помощ от полицията вече са търсили голяма част от потърпевшите. От районното  управление в Пазарджик, където са постъпили няколко жалби, казват, че вече тече проверка . И търсят съдействие на полицията във Варна, откъдето се изпращат пратките. Според някои експерти обаче тези проверки са дълги и безрезултатни. Особено когато става дума за по-малки суми.

„Там нещата се случват твърде бавно поради факта, че те не разполагат все още с такива технологии, че да могат да проследят откъде идва изпращача”, обясни Пейо Майорски от Асоциацията за защита на потребителите.

Битката на потърпевшите може да продължи и в съда – като заведат дела. Само така могат да искат компенсации за измамата, съветва адвокат Димитров.

Докато потребителите очакват помощ от институциите – не трябва да се доверяват на пратки с авансово плащане при покупки в интернет, съветват експертите.

Справка за търговеца можем да направим и в регистъра на НАП, където вече има регистрирани над 17 000 легални онлайн продавачи. Ако този, от когото искаме да купим поредната атрактивна стока, не фигурира в списъка, твърде вероятно е да се превърнем в поредната жертва на измама в мрежата.

През последните дни групата многократно сменя името си, така че внимавайте, когато попаднете на атрактивни оферти за луксозни палта от естествен косъм в мрежата. Рискът да сте поредната жертва е голям.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече