Business is booming.

За втори път избраха Гешев за прокурор на България

0

- Advertisement -

Висшият съдебен съвет прегласува кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. С 20 гласа „за“ и 4 „против“ съдебните кадровици препотвърдиха първото си гласуване, което президентът Радев им върна.

Дебатите днес продължиха близо 5 часа, а пред ВСС отново имаше два протеста, като противниците на Гешев замеряха с яйца сградата на съвета.  Сега процедурата се връща обратно при президента Румен Радев.

От малко повече от час България има 6-тия избран главен прокурор, след промените от 1989 година. Близо 5 часа действително продължиха дебатите, като този път те преминаха по-скоро в личностни нападки, отколкото в аргументи с правна и юридическа стойност. Факт е обаче, че отново с 20 гласа „за” Иван Гешев бе изпран за новия обвинител №1. Четирима бяха среща него. Като очаквано срещу него се обяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, както и съдиите Олга Керелска и Атанаска Дишева. На 24 октомври от заседанието на ВСС липсваше Цветинка Пашкунова, но днес тя каза не на Иван Гешев.

„Благодаря на пленума на Висшия съдебен съвет и на професионалната общност, която ме подкрепи”. Това бяха първите думи на новоизбрания главен прокурор Иван Гешев.

„Ясно е, че това е една безпрецедентна процедура – в рамките на България, в рамките на ЕС. Подозирам, че и в рамките на света. Никой от тези, които атакуват моята кандидатура, не се интересува от закона или от Конституцията. Интересуват се от едно – да бъде провалена процедурата и нейният кандидат”, заяви той.

„Мога да обещая, че ще направя всичко възможно да оправдая доверието на ВСС и на професионалната общност. Благодаря им, че не се поддадоха на безпрецедентния политически натиск и направиха чисто професионалния избор в рамките на закона и Конституцията в името на България“, каза още Гешев.

„Безпрецедентният политически натиск е видим. Той е описан доста подробно в становището на Асоциацията на прокурорите в България и Камарата на следователите, което е изпратено до различни представители на Европейската комисия. Напълно споделям становището на професионалната общност”, каза по време на брифинг Гешев.

„Очакваме президентът добросъвестно да изпълни функциите си по конституция. Това означава в разумно време да издаде съответния указ. Разумният срок е между 3 и 7 дни”. Това заяви министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

„Дебатът протече свободно. Можеше да бъде освободен от лични нападки, но това е в полза на прозрачността на процедурата. За нас беше важно да не остане неудовлетворено желание за изказване, дори когато то не следва изискванията на закона или съществено се отклонява от темата на дебата“, добави още той.

По закон, след днешното одобрение на кандидатурата на Гешев, този път държавният глава Румен Радев няма право да откаже издаването на указ.

„Когато говорих за две сгради, малко след това вие проведохте интервю с Лозан Панов. В него той посочи сградата като една – тази на президента. Към нея бяха добавени още две сгради – на ВАС и на „Пирогов”. Така, че сградите станаха три. Каквото съм имал да кажа, съм го казал горе на колегите. Всичко, което съм имал да кажа на Панов, съм му го казал в очите”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

„Не съм тръгнал да мисля за пенсиониране. Ако имам някакви намерения, те ще бъдат обявени официално, но няма да ползвам медия. Ако имам да ви кажа нещо, ще ви го кажа. Ако получа някакви предложения, първо ще ги обсъдя със семейството си”, отговори Цацаров на въпроса дали ще оглави антикорупционната комисия.

Още днес решението на ВСС ще бъде изпратено в президентството. Така топката отново остава у държавния глава, който трябва да издаде указ. Ако случайно реши да сезира конституционния съд за това, какви са правилата и по какви правила е бил избран Иван Гешев, това решение е в правомощията на държавния глава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече