Business is booming.

Спецове с решения срещу енергийната бедност у нас

0

- Advertisement -

„Трийсет и девет процента от домакинствата у нас живеят в енергийна бедност и не могат да поддържат комфорт в домовете си през зимата – по данни на Центъра за енергийна ефективност „ЕнЕфект“. – Близо половината от населението ни е в енергийна бедност.

На първо място се нареждаме по двата водещи показателя за размер или обхват на хората, които не могат да отопляват и да охлаждат домовете си комфортно през зимата или през лятото. На второ място сме по забавяния на плащането на сметките към топлофикационните и електроразпределителните дружества“.

Така изглежда статистиката на енергийната бедност у нас. Тя приема различен вид в големите градове и в малките населени места, но е навсякъде.
В студиото на „Нашият ден“ Любомира Константинова разговаря с експерти в търсене на решения на проблема.

Топлофикация представлява букет от различни проблеми, следствие на лошото управление – каза Константин Павлов – новият кмет на софийския район „Лозенец“. – А лошото управление води до големи загуби на енергия, пилеене на финансови ресурси и разбира се замърсяване. Към това се добавя проектът за изграждане на инсинератор – за изгаряне на отпадъци в центъра на София.

Хората, които се опитват самостоятелно да решават проблема – да слагат фотоволтаици или панели за затопляне на вода се изправят пред непреодолими административни пречки.

Наболелите проблеми с отоплението на София са много и не са решавани от години“ – обобщи Павлов и завърши философски и донякъде оптимистично, че: Всички проблеми, създадени от хората, могат да бъдат решени от хора.“

Петър Кисьов, експерт по устойчиво енергийно развитие изтъкна, че в българския контекст енергийната ефективност е свързана с поставяне на изолация и смяна на прозорците, но следващите две важни стъпки са замяна с модерни отоплителни съоръжения и внедряването на възобновяем източник, който да произвежда енергия.“Асен Ненов от фондация „Екоцентрик“ посочи възможни решения на това как да не замърсяваме, когато сме бедни? Как да не бъдем наказани с неефективно, скъпо и замърсяващо отопление, когато не можем да си позволим да плащаме на “Топлофикация“. Той предлага домакинствата да се обединяват в т. нар. енергийни кооперативи и да изискват от властта да подпомага проекти за алтернативна енергия.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече