Business is booming.

Пазарът на имоти отива към охлаждане

0

- Advertisement -

Пазарът на недвижими имоти у нас е изключително силен вече четвърта година. Това, което го характеризира, е че през тази година има намаляване на броя на ипотечните кредити от страна на банките. Вече обаче сме в обратна крива, при която пазарът се насочва към охлаждане.

Спадът в цените зависи от темпа на охлаждане. Това мнение изрази Страхил Иванов, изп. директор на Явлена, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Ивайло Лаков.

„Годишно генерираме около 210-220 хил. сделки в цялата страна, а в София покупко-продажбите са приблизително 25-30 хиляди“, обясни Иванов.

Той обясни, че цените на имотите в София тази година почти се доближават до тези през 2008 г.

„Ако сега са около 1125-1140 евро средна цена, през 2008 са били на ниво от 1190 евро“, поясни той.

„Застрояването е мащабно. Наблюдава се недооценяване накъде върви потребителското търсене. Зависими сме от отношението на потребителите“, каза още гостът.

Иванов добави още, че от балканските столици София е с най-ниски цени на недвижими имоти.

„Навикът, традицията и егото на хората ги карат да инвестират в определени предпочитани квартали, дори и да няма основание да са такива“, добави още той.

Гостът коментира и факта, че кредитният лихвен процент е изключително добър, а банките в момента са в условия на сериозна надпревара.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече