Business is booming.

Дискриминиран ли е заради заболяване лекарят Радислав Наков

0

- Advertisement -


Вчера млад онкоболен лекар разказа във „Фейсбук“, че му е отказано да стане асистент в Медицинския университет в София. Според д-р Радислав Наков той не е одобрен в конкурса за асистенти, защото е пациент, а не лекар.

„Онкоболен няма място в Катедрата по гастроентерология на МУ-София“, пише 30-годишният мъж, който в момента се лекува от клетъчен лимфом.

Според Медицинския университет обаче младият лекар се е представил неубедително на изпита и затова не е продължил напред в конкурса.

Ето какво разказаха двете страни за предаването „Здравей, България“:

„Изпитът се проведе на 31 октомври и имаше явни моменти, които показваха дискриминация към това, че аз съм онкоболен пациент. Пред различни хора в клиниката е намеквано, че мястото на хора с лимфом, каквато диагноза имам аз, не е в клиниката. Не е да преподават, а трябва да се лекуват като пациенти. Това е изтъквано като причина аз да не мога да продължа моята мечта и кариерно развитие. Комисията ме уби, без изобщо да съм мъртъв”, казва д-р Наков.

Лекарят коментира твърденията на Медицинския университет, че не се е представил добре на писмения изпит:

„Това е единственият аргумент, който те могат да поставят. Това изглежда много съмнително, дори за неутралния зрител, защото се вижда какви са моите академични постижения през последните 5 години. Колко много публикации имам, които са достатъчни дори за хабиталитация в МУ-София, а не само за аситентстване”, допълни д-р Наков.

Относно изискването за свидетелство, че кандидатът за асистент трябва да е клинично здрав, доктор Наков коментира:

„Според правилника на МУ-София това е един от изискуемите документи. Аз съм го подал и е наличен в Клиниката по гастроентерология. Там пише, че имам клетъчен лимфом. От прегледите за медицинско съм клинично здрав, с оглед на това, че в момента нямам остро заразно заболяване и няма никаква медицинска причина да не се явя на изпит. Ако бъда класиран за мястото, няма проблем да извършвам съответната дейност. След това комисията ми е издала протокол, на който пише, че документите ми са изрядни и аз съм допуснат официално по подадените документи за изпит”, посочи кандидатът за асистент, пише vesti.bg.

Темата коментира и деканът на Медицинския факултет в МУ-София проф. Иван Митов:

„В Катедрата по гастроентерология са обявени три асистентски конкурса. До тях са допуснати четирима кандидати, включително д-р Наков. Един от кандидатите се е отказал в началото на писмения изпит. Изпитната комисия е оценила работите на останалите трима и до устен изпит е допуснат само един от тях. Така на обявените три места комисията предлага само един от кандидатите да бъде назначен като асистент”, каза той.

„Д-р Наков е допуснат до конкурса и не мога да си представя, че има дискриминация по този повод. Двама души, които са от състава на клиниката и от катедрата, са оценени под четири и половина. Не само доктор Наков е получил такава оценка, а и другият колега. Изпитът се води от комисия. Дискриминация от факултета и университета е изключена. Д-р Наков не е подал никаква жалба, за да може ние да реагираме”, допълни проф. Митов.

„Аз подготвям такива молби и ще ги подам”, каза д-р Наков в отговор.Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече